Vivim en una societat regida per uns límits que afavoreixen la nostra convivència.

En canvi, cada vegada ens trobem amb més dificultats per a poder establir uns límits clars i saludables dins de les nostres llars i del nucli familiar.

Moltes vegades ens trobem que els pares se senten injustos o autoritaris quan han de dir “no” als seus fills, quan en realitat estan afavorint el seu benestar psicoemocional fent-ho.

Tots necessitem saber quins són els nostres límits, això ens permet protegir-nos, orientar-nos, ens dóna seguretat i confiança en l’entorn.

Establir uns límits clars i saludables als fills els ajuda a anar tolerant les frustracions del dia a dia, a conèixer les pròpies capacitats, a demanar ajuda si cal, a respectar als altres i a protegir-se a si mateix de possibles mals propis o aliens.

Un nen que no troba els límits els busca perquè necessita comprovar que al costat hi té un adult que li protegirà per a que no es faci mal, que el frustrarà però que també el consolarà quan això passi.

Pensem que els nens van aprenent i acceptant els límits a mesura que es van topant amb ells.

Hi ha molts estils diferents de criança, m’arriscaria a dir que hi ha tants com a número de mares i pares i que, com a tot a la vida, els extrems no acostumen a ser lo més saludable.

Creiem que un excés de permissivitat dels pares pot ser viscut pels fills com un abandó emocional “fes el que vulguis”, “a mi no m’importa el que et pugui passar”; mentre que una intolerància o una rigidesa extrema pot ser viscuda com una falta de comprensió i empatia dels pares envers els seus fills “diguis el que diguis jo no em moc de la meva postura”.

Hi haurà moments en què serà bo una negociació amb el fill, i en d’altres en què la decisió la tindran els pares i se li podrà transmetre al fill que ho fan a fi de protegir-lo perquè l’estimen, però que ara per ara ha de respectar-ho.

Si els pares es mouen en línies de criança diferents o fan un repartiment de papers antagònic “poli bueno / poli malo”, poden generar molta confusió als fills.

Pensem que no és un tema fàcil de gestionar i que en molts moments es converteix en focus de conflicte, per això us proposem que vingueu a consultar-nos si teniu qualsevol qüestió o si dubteu de com fer-ho.

Com sempre, el Centre Okidi ens trobem a la vostra disposició per ajudar-vos amb aquests i d’altres temes que puguin ser motiu de dubte o malestar personal o familiar.

Add a Comment

You must be logged in to post a comment